<![CDATA[Ugla Bokantikvariat - Blogg]]>Tue, 08 Oct 2024 12:13:54 +0200Weebly<![CDATA[Årsbokskapet 2023]]>Wed, 03 Jan 2024 08:14:26 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/arsbokskapet-2023 Picture
Denne omtalen sendte  Bjørn Rudborg til Hamsunselskapet tidlig i februar 2023 og umiddelbart gikk salget av Hamsun bøker opp.

«Jeg vil slå et slag for antikvariatene rundt om i landet. I Skien er vi så heldige at vi har et anstendig antikvariat med et anstendig Hamsun-utvalg. Faktisk veldig bra, med egen Hamsun/Ibsen-hylle. Så da må man jo kjøpe ett og annet, om man aldri så mye har dette fra før. I dag ble det den vesle "Vildt kor", fra Gyldendals Smaa Digtsamlinger, 1927. Men også en nydelig "Pan"-utgave fra 1937. Og sannelig fikk jeg "Hamsun og Tranøy" av Karl Erik Harr på kjøpet. Sånn skal det være, på en helt ordinær torsdag i februar. Ta en titt på ditt eget favoritt-antikvariat; hvor mye Hamsun har de i hyllene? Det er snart bare her man får bladd litt i gamle utgivelser, supplere Hamsun-samlingen, finne skatter. Bokhandlerne har egentlig veldig lite Hamsun. Så bruk antikvariatet ditt, da kan de overleve litt til.»

Bruk antikvariatet ditt , da kan de overleve litt til
Ikke lenge etter at denne setningen ble skrevet, tok vinden tak i ytterdøra vår og smalt inn i et av de store vinduene med et brak. Heldigvis er vi forsikret, men egenandelen er likevel relativ stor og dette var absolutt ikke en budsjettert kostnad for 2023.
Når vi gjør opp årsbokskapet for 2023, konstaterer vi at for første gang siden vi overtok i 2018, har både salg av antall bøker og salg i kroner og øre gått ned. Dette indikerer at også for oss har 2023 vært et mer krevende år.  
Så lenge kundene oppsøker oss, bøker blir donert til oss og kostander ikke overstiger inntekter, skal vi likevel holde stand. Vi mener fortsatt at et bokantikvariat har sin plass i byen som fostret Ibsen, har et litteraturhus samt en litteraturfestival for barn.

2350 kunder fant veien til Ugla i 2023
Noen dager er relativt stille, mens andre dager yrer det av flere generasjoner i antikvariatet samtidig.  I tillegg til kunder som oppsøker oss i butikken, har vi de to siste årene hatt et økende nettsalg som nå utgjør 26% av total salget. Her ligger vår mulighet til å fly videre for vi har et stort potensial angående markedsføring av denne muligheten. Sjekk ut vår nettside under fanen bøker for å se et stort utvalg av tilgjengelige bøker. Vi sender gjerne og har ekspedert til hele landet så vel som til Danmark, Finland, Tyskland, Frankrike og USA.
 
Dette er årets mest solgte kategorier:
  1. Romaner (med bokomslag)
  2. Lokalhistorie
  3. Barnebøker og tegneserier
  4. Pocketbøker (med overvekt fra krimsjangeren)
  5. Krim
  6. Historie
  7. Helse og alternativ
  8. Bøker på engelsk
  9. Jakt og friluft
  10. Kunstbøker
 
I et år preget av krig og konflikt, har bøker som omhandler 2. verdenskrig for første gang falt ut av «10 på topp lista» samtidig som kategorien «Helse og alternativ» har kommet inn.  Romaner holder stand på første plass, mens lokalhistorie har klatret opp til en annen plass.
 
Tusen takk til alle som har tatt turen innom Ugla Bokantikvariat i 2023 enten for å kjøpe eller donere bøker. Dere bidrar til at Skien by har en sentrumsbutikk som er helt unik. Vi har mange kunder som kommer utebys fra og tilbakemeldingene de gir oss er utdelt positive. Noen sier de rett og slett må innom Ugla når de er i Skien, mens andre kommer til Skien på grunn av Ugla.

]]>
<![CDATA[julemagi i antikvariatet]]>Sat, 23 Dec 2023 06:52:02 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/julemagi-i-antikvaiatetPicture
Det var en kald desembernatt, bare noen dager før jul. Ugla antikvariat, et koselig lite antikvariat i hjertet av Skien, var stille og rolig. Men denne natten skulle bli alt annet enn vanlig.
Klokken slo midnatt, og noe magisk begynte å skje. Bøkene i hyllene begynte å riste, sidene blafret som om en usynlig vind blåste gjennom butikken. Og så, rett foran øynene på den forbausede uglestatuen i hjørnet, begynte bøkene å våkne til liv.
Historiebøkene var de første. Figurer fra fortiden, fra vikinger til romerske keisere, trådte ut av sidene og begynte å vandre rundt i butikken. De utforsket de moderne gjenstandene med stor forundring, og noen prøvde til og med å lese andre bøker.
Deretter kom karakterene fra romanene. Riddere fra middelalderfantasier, detektiver fra krimbøker, romvesener fra science fiction-historier - alle sammen begynte å interagere med hverandre på tvers av sjangere og tidsepoker.
Barnas bøker var de mest fargerike. Snakkende dyr, feer, trollmenn, og til og med noen tegneseriefigurer hoppet ut av sidene. De løp rundt og lekte, og fylte butikken med latter og glede.
Hele natten var Ugla antikvariat fylt med liv og aktivitet. Bøkene delte sine historier med hverandre, utforsket verden utenfor sidene, og skapte en magisk atmosfære som var like varm og innbydende som en julekveld.
Men da solen begynte å stige, visste alle at det var på tide å gå tilbake. En etter en vendte figurene tilbake til bøkene sine, og med et siste farvel lukket sidene seg. Da den siste boken falt til ro, var det som om ingenting hadde skjedd.
Men hvis du noen gang besøker Ugla antikvariat, og du ser en liten uglestatue i hjørnet med et mystisk smil, husk da på den magiske desembernatten da bøkene våknet til liv.
Kent Johnsen

]]>
<![CDATA[Årsbokskapet 2022]]>Wed, 04 Jan 2023 11:49:24 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/arsbokskapet-2022«Takk for gode bøker og fine samtaler»
«Supert med eit så fint antikvariat midt i byen! Takk for at dere er der»
«Alltid hyggelig å besøke Ugla, fylt opp med mange gode bøker. Takknemlig for at vi får ha et antikvariat i byen vår»
«Det er så koselig å komme innom dere. Har funnet mange skatter i reolene hos Ugla»
«Takk for at dere holder åpent. Har funnet mange skatter hos dere. Alltid hyggelig å komme til Ugla»
Nyttårshilsener fra kunder varmer ekstra godt i et år hvor strømkrisen avlastet pandemirestriksjoner. Vi er fornøyde med lokalene våre ved Ibsenparken, det eneste aberet er at når det er så høyt under taket kombinert med mangelfull isolering, blir det kaldt om vinteren. Det har gått fint helt til strømprisene steg til værs og konkurrerte med takhøyden. Når vi gjør opp bokskapet for 2022, må vi jo ta med det som har satt spor. Vi er lei oss for at kunder kommer til kalde lokaler for det innbyr ikke til å være lenge. Vi som betjener Ugla, klarer oss med god påkledning og en ekstra liten varmeovn ved kassa og så varmes vi opp av smilene til hyggelige kunder.

Mer enn brukte bøker
Vi har opparbeidet oss en del stamkunder som stadig stikker innom. Noen sier at vi burde jo kombineres med en café. Det er en drøm som vi håper å våkne opp til en dag. Bøker skaper en hyggelig atmosfære og vil være en god ramme for en sosial møteplass. Det er mange gode samtaler mellom hyllene på Ugla og vi setter pris på hver eneste en. Bøker har en verdi langt utover selve boken. Den gir spire til gode samtaler og hyggelige møter.
De siste årene har Ugla vært en kanal for lansering av nye bøker. I år var det slektsforsker og Ibsen entusiast Jørn Olsen som ga ut boken om Henrik Ibsens bøker. Den er trykket kun i 700 eksemplarer og noen av de er fortsatt å finne på Ugla.
Vi satte også stor pris på at Litteraturhuset i Skien inviterte oss med på julearrangement i Ibsenparken hvor de leste julefortellinger fra bøker de hadde funnet hos oss.

Jørn Olsens "Henrik Ibsens bøker" er en vakker og informativ presentasjon over Ibsens utgivelser.
Nye hjem
Årsbokskapet 2022 er gjort opp og mer enn 4000 bøker har fått nye hjem hvorav også vår eldste bok fra 1742 som har flyttet til Oslo.
Vår utfordring er plassmangel og derfor kan vi dessverre ikke takke ja til alle bøker vi blir tilbudt. Vi må være selektive og har opparbeidet oss en viss kunnskap om hva som ikke lenger er salgbart.
 
Dette er årets mest solgte kategorier:
  1. Romaner (med bokomslag)
  2. Barnebøker og tegneserier
  3. Pocketbøker (med overvekt fra krimsjangeren)
  4. Lokalhistorie
  5. Historie
  6. Krim
  7. Bøker på engelsk
  8. Kunstbøker
  9. 2 verdenskrig
  10. Jakt og friluft
 
Tusen takk til alle som har tatt turen innom Ugla Bokantikvariat i 2022 enten for å kjøpe eller donere bøker. Vi har to slitte lenestoler som flittig er i bruk og i år har vi supplert med to retrostoler oppe på trevet. Varmen stiger, så der er det alltid litt varme å oppdrive. Kom gjerne igjen, slå deg ned i en stol og fordyp deg i bøkene. Fra trevet ser du bokantikvariatet i et «Ugleperspektiv»
Vi spanderer gjerne en kopp kaffe eller te.
 
]]>
<![CDATA[Årsbokskapet 2021]]>Sun, 09 Jan 2022 09:30:49 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/arsbokskapet-2021Ugla flyttet til Liegata 5A i august 2020, siden har pandemien fortsatt og vi lurer på om vi har fått utnyttet potensialet av ny beliggenhet i byen. Restriksjoner, avlyste- og nedskalerte arrangement har også preget året Ugla flyr ut av.

Det gledelige er at salgstallene har gått smått oppover selv om sosiale medier og fornøyde kunder er våre eneste markedsføringskanaler. Vi har ikke rom for noe markedsføringsbudsjett og så lenge vi kan betale husleie, strøm og andre utgifter hver måned er vi i vater. Vi har aldri salgskampanjer, men så har vi heller ingen prisøkninger. Vi konkluderer med at det fortsatt er interesse for bøker man kan holde i hånden og at en bok blir ikke dårligere om den har blitt lest før. Kanskje man slapper bedre av med en bok i hånden også for da kan man ikke gjøre alt annet samtidig. I en turbulent tid er det godt å finne noe som gir ro i sjelen.
«Jeg må alltid komme hit når jeg er i Skien»
  • Ord fra en kunde fra Øvre Telemark
Vi har mange utenbys kunder som synes vi er et av trekkplastrene i Skien sentrum. Det gir oss godt påfyll av energi og en bekreftelse på at det er plass til et bokantikvariat i Skien. Vi har ikke egen nettbutikk, men oppdaterer boklister regelmessig på våre nettsider. Der finner kunder oss fra Alta i nord til Mandal i sør. Det er nettsalg som holder oss flyvende gjennom pandemien nå.
 
Ord og toner fra galleriet
I 2021 har vi gjennomført tre små arrangement i våre lokaler. Linda Cecilie Furulund og Tuva Tovslid har hatt boklanseringer hos oss med bøkene «Søknadsjubel» og «Å galoppere på stranda». Søknadsjubelen går sin seiersgang over hele landet og Tovslid sin bok har blitt kjøpt inn av Kulturrådet.           
Vi gratulerer! 
​I desember ga Rikke Sanni oss julestemning da hun fortalte om jul i gamle Skien. Fra vårt lille galleri ser man godt utover hele butikken. Når avstands-begrensninger er en saga blott, kan det nok være plass til 35 mennesker som kan få med seg kultur fra galleriet. Fortsatt et lite arrangement, men det vil finne sted i et lokale med atmosfære.
Engelsk språklige bøker på «ti-på-topp»
For tredje år på rad er det romaner som topper listen med klar margin. Vår avdeling for 1001 Bøker å lese før man dør, er fortsatt svært populær. Hyllen med Nobel prisvinnere i litteratur er også godt besøkt. Da det i oktober ble kjent at Abdulrazak Gurnah fikk nobelprisen i litteratur for 2021, gikk det ikke lang tid før de bøkene vi hadde av han ble solgt ut. Noen hull i våre hyller tilskrives også at det i 2021 har vært gode Tv reportasjer om Ernest Hemingway og Fjodor Dostojevskij.
 
Barnebøker, lokalhistorie og historiebøker generelt er populært, men for første gang har bøker på engelsk kommet inn på vår «Ti-på-topp liste». Noen vil lese boken på originalspråket, mens andre vil bli bedre i engelsk. Engelsk er jo det språket som binder mennesker sammen over hele vår klode. Vi har også kunder som ikke snakker norsk og en engelskspråklig bok i vinduet er ofte blikkfang som trekker de inn til oss.
 
Dette er årets mest solgte kategorier:
  1. Romaner
  2. Barnebøker og tegneserier
  3. Lokalhistorie
  4. Pocketbøker (med overvekt fra krimsjangeren)
  5. Historie
  6. Bøker på engelsk
  7. Jakt og friluft
  8. Kunstbøker
  9. Krim
  10. 2 verdenskrig
 
Tusen takk til alle som har tatt turen innom Ugla Bokantikvariat i 2021 enten for å kjøpe eller donere bøker. Takk til dere som har kommet inn for den gode praten. Vi har to slitte lenestoler som flittig er i bruk. Takk også til alle som har kjøpt over nettet. Dere er alle med på å bidra til en god møteplass i Skien sentrum og til det grønne skiftet. Gjenbruk er bra for planeten.
]]>
<![CDATA[En bok blir jo ikke dårligere om den er lest før]]>Fri, 02 Apr 2021 12:14:13 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/april-02nd-2021
Det snakkes mye om gjenvinning og sirkulær økonomi, men gjenbruk er også viktig for planeten. Både kjøpere og givere bidrar til å forlenge bøkenes levetid. Forfatternes velvalgte ord får også nye muligheter til å nå ut til flere lesere.

En kvinne kommer inn døra og vil gjerne kjøpe en bok hun har sett i vinduet til barnebarnet sitt. Boka ser nesten helt ny ut og vi kommer i prat om verdien av å ta vare på det som kan gjenbrukes til glede for andre. Selv driver hun en butikk med varer i øvre prissjikt. Hun mener det er bedre å tilby kunden kvalitet slik at man ikke trenger å kjøpe dette produktet så ofte. Lengre levetid er det beste for miljøet.

Dette ser ut til å være dagen for gjenbrukssamtaler for senere forteller en kunde meg hvordan hun traff med alle julegavene hun hadde kjøpt hos oss. Hun hadde valgt ut bøker med omhu, bøker som passet den enkelte samtidig som hun ga bort en bevissthet om  gjenbruk. Det er hva man kan kalle en bærekraftig jul.

En gjennomreisende fra Vestlandet er innom for å kjøpe en gave til en venninnes gullbryllupsdag. Hun forteller at nå har de solgt bobilen og at hun trives så mye bedre med å bo på hotell, skjønt mannen helst ville ha beholdt bobilen da. Det høres ut som om de har inngått et kompromiss. Det er en nydelig dame, elegant på håret og i klesveien. Hun håper vi har "1000 steder å se før du dør". Det er en bok vi har hatt, men dessverre ikke lenger. Mens jeg leter etter alternativer, faller øynene hennes på boka "1000 mesterverk om malerkunsten fra 1200 til 2000". Den må hun bare ha. 
- Kan boken «Vakre reisemål» være et alternativ til «1000 steder å se før du dør»?
Det kan den så absolutt og hun er imponert over hvordan brukte bøker kan se så nye ut. Hun finner også en bok av Vebjørn Sand, Totalt kommer det på 250 kr, men hun insisterer å betale 300 kr fordi hun mener vi er altfor billige. Det stemmer nok, men for oss er boksirkulering også viktig for ellers vil vi få store problemer med hylleplass.

Det er en balanse mellom å ta vare på bøker og begrenset hylleplass. Det er derfor vi dessverre må takke nei til mange bøker vi blir tilbudt. Leksikon og andre oppslagsverk i mange bind, gamle bokklubb bøker uten omslag, utdaterte fagbøker og bøker som har gått litt fra hverandre er ikke salgbare. Vi kan derfor dessverre ikke alltid lette på samvittigheten når noen kvier seg for å kaste bøker.
]]>
<![CDATA[En bokantikvars dannelsesreise]]>Thu, 11 Mar 2021 18:52:58 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/en-bokantikvars-dannelsesreise
Bøkene har sin historie, men det har også leserne. En bokantikvars privilegium er at man kommer i snakk med mange mennesker som gjerne formidler kunnskap om en bok, en forfatter eller hendelse. Nysgjerrigheten blir pirret og ofte må jeg lese meg opp litt ekstra når kunden har gått ut av døra. Jeg får innsikt og står bedre rustet til å ta i mot  nye kunder som søker bøker i samme gater. I en tid hvor vi helst ikke skal reise i virkeligheten, er det en berikelse å reise gjennom menneskemøter.

Noen dager er mer stille, spesielt merkbart i Koronatiden. Heldigvis har nettsalget økt og bøker sendes til hele landet, til og med en kunde på Svalbard har fått en forsendelse fra Ugla. Noen ganger blir det mer enn en kjøp og salg forbindelse. En hyggelig mann i Molde kjøpte diktbøkene av Tor Jonsson etter å ha lest om de på Ugla sin Instagram profil. Han kunne fortelle at moren hans møtte Tor Jonsson da forfatteren besøkte sin gode venn Ole Arnfinn Torgersrud som var morens lærer i Gausdal. Når Tor Jonsson kom på besøk fikk elevene enten svære skriveoppgaver eller lange friminutt for da hadde læreren god tid. Den ene av Tor Jonssons bøker skal nå broren hans få i gave når han fyller år. Den vil gjøre seg godt på hytta i Gausdal. Det er fint at Tor Jonsson lever videre gjennom sine dikt. Det er mye smerte mellom verselinjene og han valgte selv å gå ut av tiden bare 34 år gammel. Unge menn og psykisk helse har fått mye fokus siste tiden hvor artisten TIX har stått frem og tema belyses gjennom NRK serien Rådebank. Det er vondt å lese Tor Jonsson når han skriver; 
Eg er ein mann som ingen kjenner.
For den eg er gjekk støtt ukjend veg.
Farvel da alle gode venner, 
som berre kjenner han som aldri likna meg.

 Vår filosofi er at bøkene skal ha overkommelige priser. Noen kunder sier  de gjør gode kupp hos oss og derfor kommer de også ofte igjen. Vi har registrert bøker i mange kategorier og oppdaterer stadig våre lister på nett.
​Jeg plukker opp en bok av Thorleif Auerdahl. Hvem var han ? Et raskt google søk viser at han var en dikter fra Drammen som døde bare 23 år gammel av tuberkulose. Han var opptatt av arbeidernes kår og blir i en artikkel sammenlignet med Rudolf Nilsen. Kanskje bør  "Ørnedigte" plasseres på arbeiderbevegelse siden han regnes som en proletardikter. Han ender likevel opp i Poesihylla hvor kanskje noen snart vil oppdage den unge samfunnsengasjerte mannen som skrev;
Vaaren - ja jeg maa ha sovet, nu ser jeg hvor falsk den er.
Da den mest mig livet lovet bragte den mig døden nær.
]]>
<![CDATA[årsbokskapet 2020]]>Fri, 01 Jan 2021 17:18:58 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/arsbokskapet-2020
En ugle har en fantastisk egenskap at den kan vri hodet nesten helt rundt. Ugla Bokantikvariat ser tilbake på året hvor vi ikke bruste så mye med fjærene som ønsket og hvor det ble en nedgang i salg av reisehåndbøker. Det siste er vel bare symptomatisk for annerledes året 2020. Det har vært et krevende år med stengte dører og reduserte åpningstider i perioder. Siden ingen av oss lever av å holde et bokantikvariat åpent, er vi heller ikke berettiget til å søke på diverse kompensasjonsordninger knyttet til Covid-19. Vi velger å vri hodet fremover for det er bare på den måten vi fortsatt kan gi rom for bøker som bærer på hemmeligheter om tidligere eiere og levde liv.

Man vil jo ikke kaste bøker
Vi vil rette en stor takk til alle som hjelper oss med å holde liv i Ugla ved å donere brukte bøker. Det finnes ingen kildesortering for bøker og derfor har bokantikvariater, loppemarkeder, bruktbutikker blitt en god havn for bokelskere som ikke lenger har plass til alle sine bøker, rydder et dødsbo eller flytter fra hus til leilighet. Vi har imidlertid ikke mulighet til å ta imot alle typer bøker og må noen ganger skuffe gode givere. Det er ikke lett å selge verken leksikon eller gamle bokklubb bøker. Det er jo også en plass utfordring for oss. Hadde vi hatt god økonomi eller en snill onkel, skulle vi utnyttet høyden i lokalet og bygd høye hyller med en stige på skinner som glir elegant fra seksjon til seksjon. Det ville vært en attraksjon i seg selv.
 
Givere, kjøpere og frivillige
En stor takk går også til våre kunder, de som kommer innom butikken eller som velger seg ut bøker fra våre lister på nettet. Dere holder oss flyvende og bidrar til at Skien har en unik butikk som tiltrekker seg kunder fra andre byer og fylker. I gamle dager trodde folk at ugla varslet døden, men med gode givere, kjøpere og ikke minst frivillige har ikke denne Ugla tenkt å bringe noe dødsvarsel over seg selv med det aller første. Dessuten er jo alle uglearter totalfredet i Norge. Denne ugla har jo også våget å satse litt i 2020, da vi flyttet inn i nye lokaler i Liegata 5A i august.
 
Mer mellom linjene
Årsbokskapet 2020 fortsetter trenden fra 2019. Vi selger mest romaner, tett etterfulgt av lokalhistorie, pocketbøker og barnebøker. På femte plassen har kunstbøker måtte vike plass for bøker fra andre verdenskrig. Selv 75 år etter krigsutbruddet i Norge er det stor interesse for krigslitteratur, spesielt lokal krigshistorie. Et paradoks i denne sammenheng er den tyske poetens Heinrich Heines profetiske sitat fra 1821; «Der hvor man brenner bøker, brenner man til slutt også mennesker». I våre hyller finnes det bøker som på et tidspunkt har vært forbudt, boktitler som har havnet på et bål fordi noen ønsket å undertrykke en tekst.  Eksempler på dette er «Sangen om den røde rubin» hvor forfatteren Agnar Mykle ble anklaget for brudd på utukts paragrafen i norsk lov. «Lolita» av Vladimir Nabokov som er forbudet i flere land for uanstendig innhold og «Albertine» av Christian Krogh som ble forbudt i Norge i 1887 for brudd på offentlig sedelighet. Forbudte bøker må ses i lys av den tiden og den kulturen de ble til i. Forbudt litteratur vitner om at bøker kan ha mer mellom linjene enn det skrevne ord.
 
Ti på topp i 2020
  1. Romaner
  2. Lokalhistorie
  3. Pocketbøker
  4. Barnebøker og tegneserier
  5. Bøker om andre verdenskrig
  6. Kunstbøker
  7. Historie
  8. Jakt og friluft
  9. Poesi
  10. Krim
Listen avhenger selvfølgelig av vårt utvalg. Hadde vi hatt flere bøker i filosofi sjangeren, hadde kategorien nok kommet høyt opp på våre lister.
 
Mer enn bøker
I Ugla Bokantikvariat lar vi tiden flytte inn igjen. Vi gir bøker ingen reklamerer for lenger mulighet til nye liv. Vi ønsker også å være mer enn et sted hvor man kan kjøpe bøker. Her kan man senke skuldrene og finne rom for gode samtaler om de store spørsmål og de små hverdagslige ting. Med dagens restriksjoner knyttet til Covid-19 er det foreløpig dessverre ikke mulig å ha så store menneskemøter i våre lokaler. Vi har åpne dører inn i 2021 og så lenge det finnes mennesker som liker å lete frem bokskatter, vil vi overleve pandemiens konsekvenser.
 
 

]]>
<![CDATA[Årsbokskapet 2019]]>Tue, 14 Jan 2020 07:27:28 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/arsbokskapet-2019Picture
Ugla har gjort opp årsbokskapet og registrerer at til tross for nettbrett og bøker på øret, er det likevel romaner det går mest av.

Det har vært en stor økning i kategorien 1001 bøker å lese før man dør. Ugla har en egen avdeling for disse bøkene det er verdt å ta en titt på. En av våre kunder, operasanger Arild Bakke sier han har lest 50 av dem og har laget en liste over kategorien som han generøst har delt med oss. Bokhandlerne og Bibliotekene har offentligjort sine «ti på topp» for 2019. Der er det naturlig nok nykommerne som er sterkest representert. Fjodor Dostojevskijs «Forbrytelse og straff» som kom ut i 1866, er den mest etterspurte romanen hos oss.

Lokalhistorisk interesse
På en klar andre plass finner vi lokalhistorie. Dette er bøker man gjerne vil holde i hånda og som man på mange måter aldri blir ferdige med. Lokalhistorie opptar folk fordi man er opptatt av røttene sine.
I Uglas «blåbok» noterer vi ned etterlysninger fra våre kunder. I denne boka er lokalhistorie fra Telemark den soleklare vinneren. Vi er raske til å kontakte kunder på venteliste om boka dukker opp. Her må kundene imidlertid være tålmodige. Noen bøker lar dessverre vente på seg, desto større er gledes utbruddene hos enkelte når boka endelig er tilgjengelig.
 
Pocket på ferie
På tredje plass finner vi pocketbøker og her dukker jo romanene opp igjen. Det er likevel krim det går mest av her. Det er en markant økning av pocket salget før påske og om sommeren. En av byens «løse fugler» er en av våre faste pocketkunder. Før jul insisterte han å betale 100 kroner for en pocketbok som alltid koster 20 kroner hos oss. Begrunnelsen var at nå hadde han penger, det var det ikke sikkert han hadde neste gang han ønsket å lese en bok. Han ba derfor om å ha fire bøker til gode, noe han selvfølgelig fikk.
 
Barn lærer av å bli lest for
Barn lærer å utrykke følelser gjennom bøker. De kan flere ord og har et bedre utgangspunkt for å mestre skolen. Det gleder oss derfor stort at det er barnebøkene som innehar 4. plassen på vår liste over mest solgte bøker i 2019.
 
Kunstbøker begeistrer
På femte plass finner vi kunstbøkene. Vi har noen hyllemetere som dokumenterer god kunst.  Lokalkunstnere er særlig etterspurt.
 
Ugla kan se tilbake på et travelt år i hjerte av Skien by. Vår største nedtur i 2019 var at vi mistet to gode naboer i Skomakeren og Mamis. Vi håper at byen med Ibsen, Appelsinia Litteraturfestival og et Litteraturhus, også i fremtiden vil ha plass til et bokantikvariat.
Ugla flyr videre inn i 2020.

]]>
<![CDATA[det er liv i ugla]]>Mon, 26 Nov 2018 06:43:42 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/det-er-liv-i-uglaPicture

Det er snart et år siden jeg overtok et bokantikvariat i Skien sentrum. Advarslene var mange;
 -  Du kan ikke si opp en fast jobb for  å       satse på noe så usikkert som  bøker.     -  Hva med pensjonen din?
- Folk leser knapt papirbøker  lenger.
-  Det er jo ikke liv i Skien sentrum!   - Hvordan skal du kunne leve av dette?  


Nei dette er ikke noe man kan leve av, så bokantikvariatet har blitt  kombinert med mange ulike jobber og oppdrag. Uten de frivillige som har hjulpet til med å holde butikken åpen i snø, regn, sol og vind, hadde det ikke vært liv i Ugla. Det jeg kan tilby de frivillige, er et skattekammer av bøker, kaffe og en hyggelig sosial arena. Jeg er svært takknemlig. Ugla Bokantikvariat har også tatt i mot mennesker på arbeidsavklaring og språktrening.
De har alle hjulpet til med å kategorisere bøkene slik at det nå er lettere å finne frem til boka man er på utkikk etter, om det er lokalhistorie, historie, filosofi, politikk, polar, religion, selvutvikling, ledelse osv.  Det hadde heller ikke vært mulig å holde liv i Ugla uten de mange som ønsker å donere sine brukte bøker til oss. Vi har dessverre ikke økonomi til å kjøpe brukte bøker, men vi kan gi bøkene et nytt liv.

 Kundekretsen er økende og de kommer ikke bare fra Skien. Noen forteller de tar turen til Skien primært for å besøke Ugla. Nesten ukentlig kommer det forespørsler om bøker og dersom den ikke er i butikken, skriver vi den opp i «blåboka» og jakten fortsetter. Mange har blitt overrasket over at de flere måneder senere får en SMS om at nå har vi boka. Senest damen som i januar etterlyste noen bøker som vi sendte SMS om i slutten av september om at nå var de her. Smilet var stort og varmt da hun var innom for å hente bøkene.

Det er de fornøyde kundene som bidrar til å holde mitt engasjement for bokantikvariatet oppe. De blir stadig flere og det gleder meg stort at det er mange unge blant dem. En ung mann var innom og kjøpte et bredt spekter av bøker alt fra kjemi, historie, religion, filosofi og romaner. Han ville gi en gave til venner og mente han hadde funnet den perfekte boka som passet til hver og en. En av gatekunstnerne som har levert på en av Skiens murvegger var innom for å søke inspirasjon i gamle bøker og noen leter etter en bok som ikke lenger er å oppdrive i bokhandelen for der ryddes det hele tiden plass til nyheter.
 Romanene er nok den kategorien som har merket vår digitale verden mest. Vår romanavdeling er ikke så godt besøkt som vi skulle ønske, men 1001 bøkene blir mer og mer populære. Vi har skilt ut bøkene som står på listen over 1001 bøker å lese før man dør. Her er det et bredt spekter fra Tolstojs krig og fred til Astrid Lindgrens Pippibøker. Mange finner et lite fristed i en god roman og mener det gir  dimensjoner til livet. Man forflytter seg litt og lever liv man ikke kan leve selv.
Vår desidert mest populære avdeling er lokalhistorie fra hele fylket og her sier mange at dette er bøker de vil ha i hånda og ikke scrolle nedover sidene på en PC. Mange av disse bøkene er heller ikke digitaliserte.
 Konklusjonen er at det er fortsatt plass til bøker. Det er hyggelig å se når noen setter seg ned i en av de gamle ørelappstolene vi har på Ugla og foretar valg, leser og blar i bøker. Det er absolutt plass til et bokantikvariat i byen som har fostret Ibsen, har et litteraturhus, en barnelitteraturfestival og mennesker som står på barrikadene for å bevare byens gamle miljøer.
Skal Ugla kunne fly enda høyere vil drømmen være å etablere en bok Kafé i Skien. Det skjer så mye positivt i sentrum nå og et slikt konsept vil nok berike byen ytterligere og bidra til at enda flere vil oppsøke bøkenes verden.  Det taler jo også til Uglas fordel at forskere ved Yale Universitetet i USA har konkludert med at mennesker som leser bøker lever lengre fordi bøker engasjerer hjernen.
Siden jeg får mange forespørsler om hvordan det går, så bekrefter jeg herved at DET er liv i Ugla.
 Eli C. Ducros , Innehaver av Ugla Bokantikvariat i Skien sentrum

]]>
<![CDATA[Hva bokmerkene forteller]]>Wed, 04 Apr 2018 07:06:09 GMThttp://uglabokantikvariat.no/blogg/hva-bokmerkene-forteller
Før man setter nyankomne bøker på plass i hyllene i et bokantikvariat sjekker man alltid om forrige eier har glemt noe igjen inne i boka.

Jeg har til gode å finne pengesedler eller andre skatter, men bokmerker av ulike varianter er det mange av. I begynnelsen kastet jeg disse, men så begynte jeg å ta vare på de for bokmerkene forteller jo også en historie.

Eselører
Mange av de som leverer bøker til et antikvariat sier de ikke klarer å kaste bøker. Noen har samlet bøker over flere år og skal flytte til et sted som er mindre eller det kan være de som rydder etter et dødsbo. Når man da ikke klarer å kaste bøker så handler det også om at man er glad i bøker og har respekt for arbeidet som er lagt ned av forfatteren. Slike mennesker bruker svært sjeldent eselører og det ser jeg heldigvis ikke ofte i bøkene som kommer inn. Man bretter da ikke i en bok, da bruker man heller en av klaffene på smussomslaget eller man bruker et bokmerke. Det har
hendt at undertegnede har brukt eselører, men da kun på slitne pocketbøker som jeg har tatt med ut i felt på oppdrag for Røde Kors eller på feriereiser. Noen av feriebøkene tror jeg forresten inneholder en del sandkorn også.

Klassiske
Det bokmerket jeg finner flest av er de som bokhandelen putter inn i bøkene før kunden overtar. Noen reklamerer med at de har full bytterett på bøker mens andre forteller om andre bøker man også kan kjøpe. På en god plass nummer to kommer merket som forteller at denne boken er en gave. Det klassiske er et julekort eller et bursdagskort, men noen bokmerker forteller at det ikke trenger å være en merkedag for at man gir en bokgave. Jeg leser:
  • Med hjertelig takk og broderlig hilsen
  • Takk for hyggelig samarbeid
  • Jeg elsker deg
  • Tusen takk for alt du har gjort for meg
  • Denne passer perfekt for deg. Nyt den!
 
Ferietid er lesetid
Undersøkelser viser at åtte av ti nordmenn leser minst én bok mens de ferierer. Dette stemmer godt overens med en rekke av de bokmerkene som dukker opp inne i bøkene og da ofte i pocketbøker. I noen bøker finner man postkort stemplet en sommerdag. Jeg har funnet reklame for reiser til Solgården, utklipp som tyder på at noen har tanker om å kjøpe hus i sydligere strøk og en spypose fra SAS har også dukket opp.
 
Man tager hva man haver
Noen har lest Ibsens Brandt når de har vært på et kursted i Danmark. Inne i Berlinerpoplene til Anne B.Ragde dukker et dikt om Gaupejakt opp og en brosjyre fra Portrettfotografen ligger inne i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Tomme konvolutter, garnomslag, jokere fra kortspill og sågar en utbrent fyrstikk er også noe jeg fjerner fra bøkene før de blir plassert i hyllene.
 
Personlige bokmerker
Når man legger en barnetegning inn i boken etter endt leseøkt så gjør man det nok med et smil om munnen. Forhåpentligvis har barnetegningen fulgt leseren gjennom flere bøker. Jeg blir imidlertid litt lei meg når familiebilder dukker opp. De fleste som leverer bøker legger ikke igjen navn så det er vanskelig å spore tilbake til eierne. Bildekvaliteten og motetrender tyder på at noen bilder har ligget i bøkene en god stund. Dette er helt sikkert bilder som noen synes det hadde vært hyggelig å ta vare på. Et tips til alle som leverer bøker er i hvert fall å sjekke de for innhold først.
 
Bøker som har sovet lenge vekkes opp til nytt liv
I en bok finner jeg pensjonsutbetalingen fra 2010. Den boken har bare sovet i 8 år. I en bok som ble utgitt i 1958 dukker en akevitt reklame fra 60 årene opp. Dersom det betyr at ingen har lest i denne boken på over 50 år så var det på tida at boken fikk et nytt hjem og en sjanse til å bli lest igjen. Stensilerte gulne ark sier meg også at de har ligget lenge i sine bøker.
Et antikvariat gir et nytt midlertidig hjem til bøkene før de drar av sted til nye lesere som legger sitt eget bokmerke inn akkurat når det er på tide med en lesepause. Jeg heier på bokmerker av alle slag fordi det er unødvendig å bruke verdifull lesetid på å bla igjennom boken og lese setninger for å finne ut av hvor var det man stoppet forrige leseøkt.
 
God lesning !

]]>